Maximale hypotheek daalt in juli 2015 verder

Voor hypotheekrentes onder 3% geldt vanaf 1 juli aanstaande een lagere maximale hypotheek. Vanaf die datum kunnen de meeste woningkopers circa 5% minder lenen.

De exacte daling van het leenplafond hangt af van het inkomen. De daling van de maximale hypotheek treft vooral hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie(NHG), omdat daarvoor lagere rentestanden gelden. In januari zijn de leennormen ook al strenger geworden.

Wie bezig is met de koop van een woning en een bepaald hypotheekbedrag nodig heeft, kan het best zorgen dat hij een hypotheekofferte krijgt met een datum voor 1 juli 2015. Dan gelden de huidige normen nog.

Rekenvoorbeeld

De Hypotheekshop heeft eerder deze week al berekend wat het effect is voor een modaal gezin. Als een gezin twee inkomens heeft, van € 35.000 en € 10.000, pakken de nieuwe regels als volgt uit. Bij de huidige gemiddelde hypotheekrente van 2,65% (voor tien jaar vast met NHG) kan dit gezin nu € 218.692 lenen. Als de hypotheekrente gelijk blijft, kan dit gezin vanaf 1 juli aanstaande € 209.386 lenen. Dat is bijna € 10.000 minder. Vereniging Eigen Huis heeft deze cijfers gecontroleerd.

NHG-grens daalt ook

Per 1 juli daalt ook de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) opnieuw. Nu kan een woningkoper nog NHG krijgen als de hypotheek maximaal € 265.000 bedraagt. Vanwege bijkomende kosten betekent dit dat de woning maximaal € 250.000 mag kosten. Per 1 juli daalt de NHG-grens naar € 245.000. Dat betekent dat de woning dan nog maar maximaal € 231.132 mag kosten.

Maatwerk mag

‘Iemand die een huis wil kopen, is het afgelopen jaar al geconfronteerd met diverse beperkingen’, zei Rob Mulder, directeur Kennis & Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis, vanochtend op BNR Nieuwsradio. ‘Toch zijn de omstandigheden om een huis te kopen nog heel behoorlijk. Dat komt vooral doordat de hypotheekrente nu erg laag is en de huizenprijzen ook relatief laag zijn.’ Mulder wees er ook op dat banken altijd naar de persoonlijke financiële situatie van de klant moeten kijken. ‘Ze mogen maatwerk bieden, maar in de praktijk zie je helaas dat banken dat zelden doen.’

FUNDAmenteel beter.

Housenet 3 brengt websites van makelaars naar een tot op heden onbereikbaar niveau. Alle mogelijkheden van een groot woonportaal in uw eigen website. 

Ongekend flexibel, ongeëvenaard creatief.

Bedenk de allermooiste manier om uw aanbod te laten zien, en doe die keer acht. Indrukwekkende, scherm vullende zoekresultatenpagina’s en detailpagina’s, in 8 variaties.